Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in Kokusu

Allah Teâlâ, Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)i en yüce bir ahlâk üzere kıldığı gibi onun beden-i şerîfini de kusursuzca şekillendirmiş ve en güzel surette yaratmıştır. Hilkati itibarıyla üstün meziyetlere sahip olan Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in vücûd-i şerîfi de, üstün yaratılışı itibarıyla tertemizdi.

Enes ibni Mâlik (Radıyallâhu Anh), Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in vücûd-i şerîfinin mükemmelliğini ve emsalsiz güzel kokusunu şu sözleri ile ifade etmiştir: “Ömrü hayatımda, zât-ı Risâlet Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in kokusundan daha güzel; ne bir amber, ne bir misk, ne de başka bir koku türü kokladım. Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)den daha yumuşak ne bir atlasa ne de bir ipeğe dokundum.”

Yine Enes ibni Mâlik (Radıyallâhu Anh) anlatıyor: “Hazreti Peygamber (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Medine sokaklarının birinden geçip gittiğinde, onun misk gibi muhteşem kokusu etrafa yayılır ve hemen fark edilir, halk oradan Rasûlullâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in geçtiğini söylerdi. Bizler Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in gelişini kokusunun güzelliğinden bilirdik.”

Câbir ibni Semüre (Radıyallahu Anh), Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in beden-i şerîfinin eşsiz güzelliğini ve mucizevî kokusunu şu sözleri ile ifade buyurmuştur: “Nebî (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem), kendisini karşılayan çocukların yanaklarını birer birer okşuyordu. Sıra bana gelince, benim de yanağımı okşadı. Mübarek eli yanağıma değdiğinde öyle serindi ve o kadar güzel kokuyordu ki, sanki o güzel ellerini koku satan adamın sandukasına daldırıp çıkarmış gibiydi.”

Server-i Enbiyâ Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) bir sokağı teşrif edip geçtiğinde, vücudundaki o mucize koku oraya siner, ardından o sokağa giren biri, Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in oradan geçtiğini anlardı.”

“Terlese, Güller Olurdu Terleri…”

Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in mübarek beden-i şerîfinden çıkan teri de mis gibi kokardı.

Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) bir gün, aralarında süt akrabalığı bulunan Ümmü Süleym (Radıyallâhu Anhâ)nın evinde öğle vaktinde kaylule (öğle uykusu) yapmaktadır. Altına serilmiş olan hasır sebebiyle bir hayli terler.  Bu durumu gören Ümmü Süleym (Radıyallâhu Anhâ) (teberrük niyeti ile) Rasûlullâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in mübarek yüzündeki boncuk, boncuk terlerini koku şişesine doldurmaya başlar. Mübârek yüzünde bir şeyin gezindiğini fark eden Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)gözlerini açar ve gördüğü manzara karşısında ne yaptığını sorar. Ümmü Süleym (Radıyallahu Anhâ) şöyle cevap verir: “Kokular içinde en güzel kokan sizin terinizdir. Güzel koku şişesine koyup (teberrük için) saklıyoruz.”

Utbe ibni Ferkâd (Radıyallâhu Anh)ın eşi Ümmü Âsım (Radıyallâhu Anhâ) şöyle anlatmıştır:
“Utbe (Radıyallâhu Anh)ın dört eşi vardı. Her biri koku sürünme hassasiyetine sahipti. Utbe (Radıyallâhu Anh) ise güzel koku sürünmediği hâlde bütün hanımlarından daha güzel kokardı. İnsanlar da onun çok güzel koktuğunu söylerlerdi. Ümmü Âsım (Radıyallâhu Anhâ)bir gün kocasına: ‘Biz güzel kokmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz fakat sen güzel koku kullanmadığın hâlde hepimizden güzel kokuyorsun, bunun sebebi nedir?’ diye sordu. O da: ‘Vücudumda şiddetli bir kaşıntı vardı, ben de bu şikâyetimi Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)e anlatmıştım. Bana elbiselerimi çıkarmamı söyledi. Ben de mahrem yerlerimi örterek elbiselerimi çıkardım ve huzurunda oturdum. Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) mübârek ellerine tükürdü, sonra da sırtıma ve karnıma sürüverdi. O gün, bu gündür, bende güzel bir koku meydana geldi.’ diye cevap verdi.”

Dipnot Müslim,

Fezâil:81-82, No. 2330.

İbn Sa‘d, Tabakât, c. 1, s. 398-399.

 Müslim, Fezâil:80, No. 2329.
 Dârimî, Mukaddime:10, No. 67.
Müslim, Fezâil: 83, No. 2331.
Taberânî, el-Mu‘cemü’s-Sağîr, c. 1, s. 77-78, No. 98.

Makaleyi Paylaş

Turlar

  1. KUDÜS
  2. UMRE

İletişim

  • Adres: Gökalp Mah. 54/7 Sok. No: 5 D-1 Kat-1 / Zeytinburnu - İSTANBUL

  • Ofis Tel: (0212) 635-01-04

  • WhatsApp: 0532 366 33 15

  • Email: info@kilerturizm.com.tr

Sosyal Medya


DIJITAL DOĞRULAMA